vrijdag, augustus 08, 2008

Pas op voor: Computeren in de mist...


Normaal laat ik de conclusies over artikelen op deze blog aan de lezer over maar...

Computeren in de mist.

Grote bedrijven maken zich momenteel sterk voor Cloud Computing.
Ja dat willen zij zeker wel want dat bied toezicht en controle op alles wat een gebruiker doet!

En men kan er (straks) ook een “kleine” vergoeding voor vragen. Zoiets als de administratie kosten die de bank bij U in rekening brengt. (Meerdere banken = = meerdere keren die kosten!!!)

Het idee achter Cloud Computing is niet nieuw. Voordat de PC zijn intrede maakte waren er mainframes met honderden of duizenden “domme” aangesloten terminals. Men kon alleen gebruik maken van de programma's waar men toestemming voor had gekregen.

Het is dan ook niet verwonderlijk dat toen de PC zijn intrede deed dit als een verademing werd gezien door “de gebruiker”. Men kon immers zelf doen en laten wat men wou. En met de komst van internet zijn de mogelijkheden alleen maar toegenomen.

Grote maatschappijen hebben steeds minder grip op deze situatie. En Cloud Computing bied de mogelijkheid om na verloop van tijd, dwingend, te bepalen wat er wel en niet mogelijk is. Men zal veel proces power en gegarandeerde opslag aanbieden om bedrijven, scholen en gebruikers te verleiden. Maar na verloop van tijd is men dan weer terug bij af.

Voor wat proces power en gegarandeerde opslag betreft zijn er gelukkig nog andere mogelijkheden. Voor rekencapaciteit is er “Distributed computing” waarvan de mogelijkheden met de komst van steeds snellere hardware alleen maar toenemen.

En voor opslag komt er “Perpetual Data” van b.v. Maidsafe. ( filmpje )

Dit kan een grote omwenteling teweeg brengen. En net als bij de introductie van de PC zullen hier voor en tegenstanders van zijn...
De gebruiker zal het een goed idee vinden dat alleen hij, via internet, bij zijn data kan en dat alleen hij deze met een ander kan “delen”.
Dat niemand deze informatie kan lezen (encrypted) en dat “bijlagen” niet meer bestaan, men geeft alleen toestemming tot toegang tot data.
Je zet ergens een PC aan, je geeft je account en paswoord en je hebt je eigen programma's en bestanden. Zoiets als webmail maar dan voor alles wat je PC jouw PC maakt. Men is er volop mee bezig, kijk maar eens bij Maidsafe. ( Filmpje +/- 52 Min.)

Dus pas op voor: Computeren in de mist...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten